Здравни проблеми

Здравни проблеми

виж продукти

Статии

За какво помага приема на гъбата "Лъвска грива"

Лъвската грива е естествена и безопасна билка, която осигурява множество ползи за здравето на мозъка и нервната система[1]. Едно от най-значимите предимства на приема на Lion's Mane е способността му да засилва когнитивната функция[2]. Смята се, че билката стимулира регенерацията на мозъчните клетки и подобрява паметта [3], което я прави идеална добавка за тези, които искат да подобрят умствените си способности. Освен това, лъвската грива може също да помогне за предотвратяване на деменция и друг свързан с възрастта когнитивен спад [2]. Чрез включването на Lion's Mane в диетата си, хората могат потенциално да подобрят своята когнитивна функция и да поддържат умствените си способности с напредване на възрастта.

прочети още
Ползи от приема на Сулфорафан

Установено е, че сулфорафанът, естествено съединение, намиращо се в кръстоцветни зеленчуци като броколи, притежава противоракови свойства[1]. Проучванията показват, че сулфорафанът може да инхибира растежа на раковите клетки и дори да предизвика тяхната смърт, което го прави обещаващ кандидат за превенция и лечение на рак. Освен това е установено, че сулфорафанът има защитен ефект срещу няколко вида рак, включително рак на гърдата, простатата и дебелото черво. Това предполага, че включването на богати на сулфорафан храни като броколи в диетата може да има значителни ползи за здравето по отношение на превенцията на рака.

прочети още
Дефицит на желязо и значението на желязото в организма

Дефицитът на желязо е често срещано състояние, което възниква, когато тялото няма достатъчно желязо, за да поддържа необходимите му функции[1]. Причините за ниските нива на желязо в организма могат да се дължат на недостатъчен прием на желязо, бременност или загуба на кръв поради менструация, вътрешен кръвоизлив или неспособност за правилно усвояване на желязото[2]. Симптомите на недостиг на желязо включват умора, липса на енергия, замаяност, раздразнителност, задух, сърцебиене, бледа кожа и студени крайници [3]. От съществено значение е да разберете причините и симптомите на недостиг на желязо, за да го разпознаете и да го адресирате своевременно.

прочети още
Ползите за здравето от прием на куркума

Куркумата има мощни противовъзпалителни свойства, които я правят отлично естествено лекарство за различни здравословни състояния [1]. Доказано е, че активното вещество в куркумата, куркуминът, е мощно противовъзпалително средство, което го прави ефективно лечение на състояния като артрит, болки в ставите и кожни заболявания, свързани с възпаление. Противовъзпалителните свойства на куркумата също са полезни за намаляване на възпалението в тялото, което може да помогне за предотвратяване на хронични заболявания като сърдечни заболявания, рак и диабет. Антиоксидантните свойства на куркумата допълнително засилват нейните противовъзпалителни ефекти, което я прави мощно естествено средство за цялостно здраве и уелнес.

прочети още
Значение на магнезия за организма и магнезиев дефицит

Магнезият е основен минерал, който се намира във всяка една от нашите клетки, играейки критична роля в стотици биохимични реакции, които поддържат много жизненоважни процеси в тялото[1]. Магнезият е важен за правилната мускулна и нервна функция, регулиране на нивата на кръвната захар, поддържане на здрави кости и поддържане на здрава имунна система[2]. Препоръчителният дневен прием на магнезий е 400-420 mg за мъже и 310-320 mg за жени. Обикновено се счита, че нивата на магнезий в тялото са между 0,6 до 1,05 милимола на литър (mmol/L)[3]. Изследването на нивата на магнезий е полезно при синдроми на малабсорбция, хроничен алкохолизъм и парентерално хранене[4].

прочети още
Значението на витамин D за организма и последствията от неговия дефицит

Значението на витамин D за организма и последствията от неговия дефицит Витамин D е мастноразтворим витамин, който играе решаваща роля в различни функции на тялото. Основната му функция е да подпомага усвояването на калция и фосфора, които са от съществено значение за изграждането и поддържането на здрави кости[1]. Освен това има нервно-мускулни и имунни функции и участва в процеса на лечение на възпаление [2]. Витамин D се произвежда в кожата, когато е изложен на слънчева светлина, и може да бъде получен от определени храни и добавки [3]. Има две форми на витамин D, открити в телата ни, главно витамин D3 (холекалциферол) и витамин D2 (ергокалциферол), като витамин D3 е биологично по-пълната форма за животни и хора [4].

прочети още
Значението на лактоферина в коластрата за новородени

Коластрата е първото мляко, произведено от бозайници веднага след раждането, и служи като основен източник на храна за новородените [1]. Коластрата е от съществено значение за новородените, тъй като съдържа високи нива на хранителни вещества, включително основни или ненаситени мазнини, които са важни за имунната система [2]. Той също така внася готови антитела срещу повече от 20 вида микроби в тялото, осигурявайки пасивен имунитет на новород

прочети още