Здравни проблеми

Здравни проблеми

виж продукти

Билкова формула за черен дроб, 60 капсули

 • Марка: Thorne
 • Кат. номер:769026 (SF769) TR
Предпазва и възстановява черния дроб, грижи се за жлъчката и стимулира жлъчния поток
Подробно описание +

Liver cleanse е уникална комбинация от растителни съставки – берберин, репей, цикория и семена от бял трън, които синергично поддържат функцията на черния дроб

Хранителната добавка подобрява производството и потока на жлъчката, като оптимизира метаболизма и екскрецията на веществата, които черният дроб детоксикира.

Използвайте Liver cleanse за обща поддръжка на черния дроб или като част от програма за детоксикация! Доверете се на качеството, гарантирано от американската компания Thorne - световен лидер на пазара за хранителни добавки, включен в престижния списък на Fast Company за „най-иновативни компании в света“.

Важно! Правилната детоксикация на черния дроб е от съществено значение за поддържане на нормално тегло – преди да пристъпите към каквато и да е диета е важно да изчистите организма си от токсини, т.е. да започнете „на чисто“. В тази връзка редица растителни съставки, като съдържащите се в Liver cleanse, демонстрират способността си да подобряват прочистването на този важен орган, както и да повишават отделянето на жлъчка от черния дроб. Преди започване на програма за детоксикация е важно да се постигне и оптимална функция на червата. Ето защо е важно да се включи формула с фибри, като FiberMend® на Thorne, за подпомагане на елиминирането на токсините от тялото (чрез свързване с вредните вещества, освободени в червата от черния дроб) и предотвратяване на тяхната реабсорбция.

Как действа Liver cleanse

 • Подпомага процесите на детоксикация в черния дроб

 • Ограничава навлизането на токсините в черния дроб и допринася за неутрализирането им, когато вече са в тялото.

 • Има регенериращо действие върху чернодробните клетки – хепатоцити, при увреждане

 • Предпазва и защитава черния дроб (хепатопротективно действие) и укрепва функциите му

 • Подпомага възстановяването на черния дроб след системен прием на алкохол, медикаменти, вредни и токсични вещества

 • Подпомага ефективността на лекарствената терапия при чернодробни заболявания – хепатит, цироза, стеатоза, фиброза и др., като стабилизира хепатоцитите срещу химическото и оксидативното им увреждане

 • Помага при различни проблеми на жлъчния мехур, при наличие на жлъчнокаменна болест (холелитиаза) 

 • Подпомага изпразването на жлъчния мехур и намалява болките/коликите след прием на вредни храни

 • Намалява риска от образуване на камъни в жлъчния мехур и стимулира образуването на жлъчка

 • Осигурява диетични фибри, които стимулират храносмилането и усвояването на хранителни вещества, подобряват чревната микробиота и така подпомагат работата на черния дроб

 • Има изразено антиоксидантно действие и защитава чернодробните клетки от оксидативен стрес

 • Подпомага производството на глутатион – най-мощният клетъчен антиоксидант

 • Намалява нивата на възпаление

 • Регулира нивата на холестерола и триглицеридите

 • Подпомага намаляването на теглото при режими/диети за отслабване

 • Подобрява общото благосъстояние, външния вид и тена на кожата

Как действат основните съставки

 • Берберин

Растителния алкалоид берберин, съдържащ се в растенията берберин, хидрастис и орегонско грозде, помага за намаляване на възпалението, подобряване на чернодробната функция и липидния метаболизъм. Доказано е, че берберинът стимулира отделянето на жлъчка, което може да подпомогне храносмилането и елиминирането на отпадъчните продукти от черния дроб.

 • Репей

Коренът от репей традиционно се използва като средство за пречистване на кръвта и за детоксикация на черния дроб. Съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат за неутрализиране на вредните вещества в черния дроб. Коренът от репей може също да стимулира жлъчния поток, подпомагайки храносмилането и усвояването на хранителните вещества.

 • Цикория

Цикорията е изследвана за нейните потенциални хепатопротективни (предпазващи черния дроб) свойства. Може да помогне за защита на черния дроб от увреждане, причинено от оксидативен стрес. Цикорията може да стимулира производството на жлъчка, подпомагайки храносмилането.

 • Семена от бял трън

Белият трън, особено активната му съставка силимарин, е сред най-добрите растителни съставки, абсолютен стандарт в грижата за черния дроб. Подпомага регенерирането на чернодробните клетки и ги предпазва от увреждане от токсини и болести. Млечният трън може също да стимулира жлъчния поток, насърчавайки смилането на мазнините.

Черният дроб и изключително важната му роля за прочистване на тялото

Черният дроб играе решаваща роля в детоксикацията на тялото чрез обработка и премахване на токсините от кръвния поток. Той филтрира и обработва кръвта от храносмилателния тракт, преди да я предаде към останалата част от тялото. Хепатоцитите, чернодробните клетки, съдържат ензими, които помагат за разграждането и неутрализирането на токсините.

Детоксикацията на черния дроб обикновено протича в две фази: фаза I и фаза II.

 • Във фаза I ензимите превръщат мастноразтворимите токсини в междинни вещества. Този процес понякога може да направи токсините по-реактивни и потенциално по-вредни.

 • Фаза II включва конюгирането на тези междинни вещества с водоразтворими молекули, което ги прави по-лесни за отделяне от тялото.

Ролята на жлъчката

Жлъчката се произвежда от черния дроб и се съхранява в жлъчния мехур. Въпреки че самата жлъчка не участва пряко в процеса на детоксикация, тя играе решаваща роля в отделянето на отпадъчни продукти и токсини от тялото – тя е един от механизмите, чрез които черният дроб елиминира отпадъците.

Жлъчката изпълнява няколко функции в храносмилателния процес, включително емулгиране на мазнини, за да подпомогне тяхното смилане и усвояване. Освен това жлъчката действа като средство за елиминиране на отпадъчни продукти, включително някои токсини. Жлъчката и водоразтворимите отпадъчни продукти се освобождават в тънките черва, където образуват част от изпражненията и в крайна сметка се екскретират от тялото.

Повече за съставките

 • Берберин

Берберинът е естествено съединение, намиращо се в няколко растения, използва се в традиционната китайска медицина и аюрведа от векове.

Берберинът е изследван за влиянието му върху различни метаболитни пътища. Той може да активира ензим, наречен AMP-активирана протеин киназа (AMPK), който играе ключова роля в регулирането на клетъчния енергиен баланс. Активирането на AMPK може да подобри усвояването на глюкоза, да подобри инсулиновата чувствителност и да регулира липидния метаболизъм.

Берберинът е показал противовъзпалителни ефекти чрез инхибиране на определени възпалителни пътища и намаляване на производството на възпалителни молекули. Това свойство може да допринесе за неговите потенциални ползи при състояния, свързани с хронично възпаление на черния дроб и жлъчката.

Берберинът е изследван за неговите потенциални антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Някои изследвания предполагат, че берберинът може да има положително въздействие върху клетъчната функция и редокс баланса, което може индиректно да подпомогне производството на глутатион. Може да помогне за понижаване на нивата на липидите в кръвта, включително холестерол и триглицериди, и да насърчи здравословен липиден профил. Някои проучвания показват, че играе роля в управлението на теглото, като повлиява метаболизма и намалява натрупването на мазнини.

 • Репей

Репейът, научно известен като Arctium lappa, е растение, което традиционно се използва за различни медицински цели, включително поддържане на черния дроб и детоксикация. Някои проучвания предполагат, че репеят може да засили активността на детоксикиращите ензими в черния дроб. Тези ензими участват в разграждането и елиминирането на различни токсини и чужди вещества от тялото.

Коренът от репей съдържа вид диетични фибри, наречени инулин. Инулинът е пребиотик, което означава, че насърчава растежа и активността на полезните бактерии в червата. Здравата чревна микробиота е свързана с цялостното благосъстояние и може косвено да допринесе за здравето на черния дроб.

Коренът от репей съдържа и полифенолни съединения, включително кверцетин, лутеолин и фенолни киселини. Тези съединения имат антиоксидантни свойства, което означава, че могат да помогнат за неутрализирането на вредните свободни радикали в тялото, като играят роля в защитата на клетките, включително чернодробните, от оксидативен стрес. Коренът от репей също съдържа етерични масла, които могат да имат противовъзпалителни и антимикробни свойства.

 • Цикория

Основната част от растението цикория, използвана заради потенциалните ползи за здравето, е коренът. Коренът от цикория съдържа няколко съединения, за които се смята, че допринасят за ефектите му върху здравето на черния дроб и жлъчката.

Коренът от цикория също е богат на инулин с пребиотично действие. Цикорията съдържа и фенолни съединения, като флавоноиди и полифеноли, които имат антиоксидантни свойства. Това може да бъде полезно за здравето на черния дроб, тъй като оксидативният стрес е замесен в чернодробните заболявания. Противовъзпалителните свойства на цикорията също могат да допринесат за нейните потенциални ползи за здравето на черния дроб.

Цикорията е особено ценена и заради свойството си да стимулира производството на жлъчка. Като насърчава производството на жлъчка, цикорията може да подпомогне храносмилането на хранителните мазнини и да поддържа цялостното здраве на храносмилането.

 • Бял трън

Растението бял трън традиционно се използва за ефективно прочистване, регенериране и защита на черния дроб заради богатото си съдържание на силимарин. Това е група от съединения, сложна смес от флавоноиди, включително силибинин (наричан още силибин), силикристин и силидианин.

Смята се, че белият трън подобрява процеса на детоксикация, като подпомага способността на черния дроб да премахва вредните вещества и го защитава от определени токсини и замърсители на околната среда. Смята се, че създава защитна бариера около чернодробните клетки, като намалява проникването на токсини и предотвратява увреждане. Действа като силен антиоксидант като елиминира свободните радикали, инхибира емзимите, които ги образуват, поддържа електронния транспорт по време на стрес, активира антиоксидантните ензими и транскрипционни фактори, които синтезират защитните молекули.

Предполага се, че силимаринът стимулира регенерацията на чернодробните клетки, насърчавайки възстановяването на увредената тъкан. Този регенеративен ефект е важен за поддържане на цялостната функция на черния дроб. Осигурява допълнителна клетъчна защита чрез стабилизиране на клетъчните мембрани, за да се неутрализират токсините в клетките. Така подобрява имунния отговор и пречи да се стигне до цироза и фиброза при възпаление на черния дроб, особено при алкохолизъм.

Съставки: Дн. доза:

Берберин
Хидрохлорид/ Berberis aristata/ екстракт от корен на куркуминово дърво

375 mg

Бял трън
/Silybum marianum/ екстракт от плод

375 mg

Репей
/Arctium lappa/ екстракт от корен

300 mg

Цикория
/Cichorium intybus/ екстракт от корен

300 mg

Хипромелозна (целулозна капсула), калциев лаурат, силициев диоксд.

Не съдържа: Глутен.

Хранителна добавка, 60 капсули.  

 

Дозировка и приложение

 

Приложение: Допринася за нормалното състояние на черния дроб.

Забележка: При бременност се консултирайте с лекар преди употреба. Да не се използва като заместител на разнообразното и пълноценно хранене. Да не се превишава дневната препоръчителна доза.

Препоръчителна доза за дневен прием от продукта: За възрастни над 18 г.: По 1 капсула 1-3 пъти дневно.

Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца!

Годност и партида: Маркирани на опаковката.

Производител: Thorne