Хранителни Добавки

Хранителни Добавки

виж продукти

Формула за хормонален баланс Hormone advantage x 60 капсули Thorne

92,26 лв.
  • Марка: Thorne
  • Кат. номер:006916 (SP684) TR

Срещу естрогенова доминантност - помага на тялото да метаболизира и детоксикира излишния естроген

Подробно описание +

Хормоналният дисбаланс може буквално да опустоши физическото и психическото ни здраве, като това важи с пълна сила особено за жените и ежемесечният им менструален цикъл
Дори най-малките промени в нивата на хормоните могат да означават странични ефекти в организма, включително допълнителен стрес. Симптомите могат да се влошат с времето и хормоналният дисбаланс да доведе до хронични здравословни проблеми. Като за начало влияе на нашето настроение, апетит, либидо и общо здраве…
 
Hormone Advantage съчетава дииндолилметан (DIM) от кръстоцветни зеленчуци, екстракт от нар и патентован като True Broc™ сулфорафан глюкозинолат (SGS; от екстракт от семена на броколи), за да поддържа балансирано хормонално здраве, като помага на тялото да метаболизира и детоксикира излишния естроген.
 
Естрогенът, който не се метаболизира правилно, може да доведе до:
  • Качване на тегло
  • Ниски нива на енергия
  • Повишена нервност и напрежение
  • Дисбаланс на нивата на тестостерон или прогестерон
  • Цялостно усещане, че просто „не си себе си“
Излишъкът на естроген както при мъжете, така и при жените може да бъде причинен от различни фактори и причините могат да се различават между половете.
 
Как Hormone advantage действа при жените
 
Дисбалансът в хормоните, особено естроген и прогестерон, може значително да повлияе на месечния цикъл на жената. Излишъкът от естрогени е свързан с нередовни, обилни или болезнени менструални цикли. Тези хормонални дисбаланси могат също да допринесат за чувствителност на гърдите, подуване на корема и промени в настроението, свързани с ПМС.
 
Краткосрочни ползи
Осигурява плавен месечен преход към менструалния цикъл
 
Балансира нивата на хормоните, свързани с чувствителността на гърдите, промените в настроението и други симптоми, които се появяват преди менструация
 
Регулира хормоните по време на менопауза
 
Насърчава изчистването на имитиращи естроген токсини, срещани в ежедневието – като тези токсини, открити в пестициди, хербициди и пластмаси.
 
Контролира теглото
 
Дългосрочни ползи за жените
Поддържа здравето на гърдите, шийката на матката и матката
 
Подобрява съотношението между „добрия” и „лошия” естроген (разликата между тях се състои в метаболитния път на естрогена)
 
Предлага химиопротективни ефекти от своята дълготрайна антиоксидантна подкрепа
 
Ползи за мъжете
Въпреки че процесът на тялото за балансиране и детоксикация на естрогена е сходен при мъжете и жените, ползите са много различни.
 
  • Повишава нивото на тестостерон
  • Поддържа здравето на простатата
  • Насърчава оптимално съотношение на естроген към тестостерон
 
Hormone Advantage подпомага намаляването на активирането на естрогенните рецептори в области с висока рецепторна плътност, като например в гърдите и еректилната тъкан
 
Намаляването на излишъка от естроген помага за физическа годност, енергия и управление на теглото
 
Причини за естрогенна доминантност
Естрогенът е група хормони, които играят решаваща роля в развитието и функционирането на женската репродуктивна система, но присъства и в по-малки количества при мъжете. Излишъкът на естроген както при мъжете, така и при жените може да бъде причинен от различни фактори, като причините могат да се различават между половете.
 
Хормонален дисбаланс
 
Хормоналните нарушения или дисбаланси могат да доведат до излишък на естроген. При жените състояния като синдром на поликистозни яйчници (PCOS) могат да доведат до повишени нива на естроген. При мъжете състояния като синдром на Клайнфелтер или естроген-продуциращи тумори могат да доведат до по-високи нива на естроген.
 
Медикаменти и хормонална заместителна терапия
 
Някои лекарства, включително естроген-базирани лекарства и хормонални заместителни терапии (ХЗТ), могат да въведат излишък от естроген в тялото.
 
Затлъстяване
 
Мастната тъкан (мастните клетки) може да произвежда естроген, а излишната телесна мазнина може да доведе до повишени нива на естроген както при мъжете, така и при жените. Това е така, защото ензимът ароматаза, който превръща тестостерона в естроген, се намира в мастната тъкан.
 
Чернодробно заболяване
 
Черният дроб е отговорен за метаболизирането и изчистването на хормони, включително естроген. Чернодробната дисфункция може да доведе до нарушен метаболизъм на естрогена, което води до повишаване на нивата на естроген.
 
Фактори на околната среда
 
Излагането на естрогени от околната среда, известни като ксеноестрогени, може да допринесе за повишени нива на естроген. Тези вещества се намират в някои пластмаси, пестициди и някои продукти за лична хигиена.
 
Злоупотреба с алкохол и наркотици
 
Прекомерната консумация на алкохол и употребата на някои лекарства може да наруши хормоналния баланс и да доведе до повишени нива на естроген.
 
Определени храни
 
Някои храни, особено соевите продукти, съдържат естествени растителни естрогени, наречени фитоестрогени, които могат да повлияят на нивата на естроген, когато се консумират в големи количества.
 
Менопауза и перименопауза
 
При жените менопаузата и перименопаузата са етапи от живота, при които нивата на естроген могат да варират, което понякога води до симптоми на излишък на естроген.
 
Действие на основните съставки
Екстракт от броколи (сулфорафан глюкозинолат)
Hormone Advantage съдържа екстракт от семена на броколи, богати на активното вещество сулфорафан глюкозинолат (SGS). Основните му функции се свързват с предпазване на клетките от увреждане от свободните радикали и подпомогне детоксикацията на черния дроб. Патентованото име на SGS в Hormone Advantage е True Broc™.
 
Сулфорафанът, получен чрез водна екстракция, се характеризира с висока бионаличност и отлична поносимост от тялото. За първи път е идентифициран през 1992 г. от изследователи от Медицинския факултет на университета Джон Хопкинс, а резултатите от многобройни научни изследвания, публикувани в над от 500 статии през последните две десетилетия, се фокусират върху многобройните му ползи за човешкото здраве.
 
Как помага при естрогенна доминантност?
Естрогенна детоксикация
 
Сулфорафанът е изследван за ролята му в подпомагането на естествените процеси на детоксикация. Може да помогне на тялото да метаболизира и елиминира излишния естроген. Това е особено важно за хора с естрогенна доминация, тъй като ефективната детоксикация може да помогне за възстановяване на баланса.
 
Инхибиране на ароматазата
 
Сулфорафанът може да инхибира активността на ароматазата, ензим, отговорен за превръщането на андрогените (мъжки хормони) в естрогени. Инхибирането на активността на ароматазата може да помогне за намаляване на производството на излишен естроген.
 
Противовъзпалителни свойства
 
Сулфорафанът има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението, което може индиректно да повлияе на естрогенния баланс.
 
Антиоксидантни ефекти
 
Сулфорафанът е антиоксидант, което означава, че помага за защитата на клетките от оксидативно увреждане. Намаляването на оксидативния стрес може потенциално да подобри цялостното здраве и хормоналния баланс.
 
DIM (дииндолилметан)
Дииндолилметанът е естествено съединение, намиращо се в кръстоцветни зеленчуци като броколи, карфиол и зеле. Известен е с потенциалните си ползи при регулирането на естрогенния метаболизъм и намаляването на риска от естрогенно доминиране, което може да засегне както мъжете, така и жените. Помага за регулирането на естрогенния метаболизъм чрез насърчаване на по-благоприятен баланс между „добрите“ и „лошите“ естрогенови метаболити. DIM измества метаболизма на естрогена към производството на 2-хидроксиестрон (2-OHE1), по-малко мощен и потенциално по-малко вреден естрогенен метаболит, вместо 16-алфа-хидроксиестрон (16alpha-OHE1), който е по-мощен и потенциално вреден метаболит на естроген. Като благоприятства производството на 2-OHE1, DIM може да помогне за намаляване на отрицателните ефекти, свързани с доминирането на естроген.
 
Някои потенциални ползи от DIM включват:
Намаляване на симптомите, свързани с естрогенова доминантност
 
DIM може да помогне за облекчаване на симптоми като чувствителност на гърдите, подуване на корема и промени в настроението, свързани с ПМС или излишък на естроген.
 
Хормонален баланс
 
DIM може да помогне за постигане на по-добър баланс между естроген и прогестерон, което е от решаващо значение за цялостното хормонално здраве.
 
Менструално здраве
 
За жените DIM може да помогне при управлението на симптомите на ПМС и регулирането на менструалния цикъл чрез насърчаване на естрогенния баланс.
 
Управление на теглото
 
Високите нива на естроген са свързани с наддаване на тегло, особено при жените. DIM може да помогне в управлението на теглото чрез поддържане на хормоналния баланс.
 
Състояния, свързани с повишен естроген
 
DIM може да бъде полезен при състояния, повлияни от излишък на естроген, като фиброиди, ендометриоза. При жените доминирането на естрогена се свързва с повишен риск от рак на гърдата. DIM може да играе роля в намаляването на този риск чрез насърчаване на метаболизма на естрогена в по-малко вредни форми.
 
Здраве на простатата
 
При мъжете доминирането на естроген може да допринесе за проблеми с простатата. DIM може да помогне за балансиране на нивата на естроген и да намали риска от проблеми с простатата.
 
Акне и здраве на кожата
 
Някои жени с естрогенна доминация може да изпитат кожни проблеми като акне. Ролята на DIM в хормоналния баланс може да помогне за подобряване на здравето на кожата.
 
Екстракт от нар
Нарът е популярен плод, известен със своите потенциални ползи за здравето, включително върху хормоналния баланс. Съдържа фитоестрогени - растителни съединения, които могат да имитират активността на естрогена в тялото. Тези съединения могат да помогнат за регулиране на нивата на естроген, особено при жени по време на менопауза, когато естествените нива на естроген намаляват.
 
Наровете са богати и на антиоксиданти, като флавоноиди и полифеноли. Тези съединения могат да помогнат за намаляване на оксидативния стрес и възпалението, което може индиректно да поддържа хормоналния баланс. Някои проучвания предполагат, че елаговата киселина в нара може да инхибира растежа на естроген-чувствителни клетки от рак на гърдата, което показва потенциална роля в регулирането на естрогена.
 
Наровете също са богати на диетични фибри, които могат да поддържат здравето на червата. Здравият чревен микробиом играе решаваща роля в метаболизирането и регулирането на хормоните, включително естрогена. Балансираният чревен микробиом може да помогне за осигуряване на ефективен метаболизъм на естрогена.
 
Съставки: Дн. доза:

Дииндолилметан

300 mg

Нар
/Punica granatum/ екстракт от цял плод

200 mg

Сулфорафан
(глюкозинолат), екстракт от семена на броколи /Brassica oleracea italica/

50 mg
Хипромелозна (целулозна) капсула, магнезиев цитрат, калциев лаурат.
 
Не съдържа: Глутен.
 
Хранителна добавка, 100 капсули.  
 
Дозировка и приложение
 
Приложение: Допринася за поддържане на хормоналния баланс при мъжете и жените, както и спомага за нормалното функциониране на черния дроб.
 
Забележка: При бременност се консултирайте с лекар преди употреба. Да не се използва като заместител на разнообразното и пълноценно хранене. Да не се превишава дневната препоръчителна доза.
 
Препоръчителна доза за дневен прием от продукта: За възрастни над 18 г.: По 1 капсула 1-2 пъти дневно.
 
Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца!
 
Годност и партида: Маркирани на опаковката.
 
Производител
 
Производител: Thorne