Здравни проблеми

Здравни проблеми

виж продукти

Електролити Catalyte, 312 g прах, с аромат на лайм и лимон

 • Марка: Thorne
 • Кат. номер:006299 (SF101) TR
Възстановява електролитите и насърчава ефективността, издръжливостта и възстановяването по време на спорт
Подробно описание +

Catalyte е патентован за спортисти комплекс за възстановяване на електролитите в тялото, който осигурява продължителна хидратация и подпомага издръжливостта

Продукт с ниско съдържание на калории и захар и приятен аромат на лайм, перфектен преди, по време и след тренировка: просто смесете една лъжица от сместа с вода. Хранителна добавка, патентована за спортни цели и сертифицирана за спортисти от NSF на САЩ ( National Science Foundation). Качество, гарантирано от американския бранд Thorne - световен лидер на пазара за хранителни добавки, включен в престижния списък на Fast Company за „най-иновативни компании в света“.

Ползи от Catalyte®

 • Помага за регулирането на потока на вода и течности във и извън клетките – електролитите са важни за поддържане на хидратацията и предотвратяване на дехидратацията, особено по време на интензивна физическа активност.

 • Помага в борбата с умората, подпомагат контрола на калориите и съдейства за захранването на мускулите и мозъка.

 • Съдейства за повишаване на енергията.

 • Води до повишаване на ефективността и резултатите при спортуване.

 • Подпомогна възстановяването на мускулите след напрегнати тренировки

 • Активната и по-добре усвоима форма на фолат, известен още като витамин В9 и фолиева киселина - (L-5-MTHF) повишава енергията чрез по-добро усвояване на хранителни вещества, участва в производството на червени кръвни клетки, определящ е за процеса на метилиране и свързаните с него процес на възстановяване на мускулите и имунна защита.

 • Калият, натрият и магнезият насърчават бързото възстановяване и помагат за намаляване на мускулните спазми и крампи.

 • Попълва важни минерали в тялото, които се губят по време на активност с висока интензивност. Доказано е, че тауринът насърчава хидратацията на клетъчно ниво, което подпомага производителността и възстановяването.

 • Помага за поддържането на киселинно-алкалния баланс на тялото, който е от решаващо значение за енергийния метаболизъм.

 • Подобрява съня и настроението

 • Подобрява психическото състояние и фокуса на спортиста по време на тренировка и състезание

 • Грижи се за здравето на сърцето

Важно! Тъй като спортистът трябва да знае, че неговите добавки са надеждни и съответстващи на разпоредбите, всяка партида от NSF Certified for Sport® продукт се тества за съответствие с претенциите на етикета и за да се гарантира липсата на повече от 200 вещества, забранени от много големи атлетически организации, включително стимуланти, наркотици, стероиди, диуретици, бета-2 агонисти и маскиращи агенти.

Основни съставки: Калций (лактат), хлорид (натриев хлорид), хром (никотинат глицинат), фолат (L-5-MTHF), магнезий (лизинат глицинат), калий (цитрат), натрий (хлорид) и динатрий (фосфат), таурин, витамин B1 (тиамин HCI), витамин B12 (метилкобаламин), витамин B2 (рибофлавин 5'-фосфат натрий), витамин B5 (пантотенова киселина) 4 mg, витамин В6 (пиридоксал 5'-фосфат), витамин С (натриев аскорбат), цинк (бисглицинат хелат)

Предимства на Catalyte®

Оптималният електролитен баланс гарантира ефективността преди, по време и след дейности с висока интензивност. Осигуряването на правилен електролитен баланс ви помага да поддържате тялото си в състояние, в което да можете да тренирате по-интензивно и по-дълго.

Със своята уникална формула Catalyte ви помага да възстановите микронутриентите, загубени чрез потта по време на тренировка и спортни дейности.

Проучванията показват, че аминокиселинно-електролитната формула може по-добре да увеличи клетъчната рехидратация в сравнение с формулите без аминокиселини. Сместа от електролити и микроелементи включва таурин, условно незаменима аминокиселина, която поддържа рехидратацията на клетъчно ниво.

Повече за основните съставки

 • Таурин

Тауринът е подобно на аминокиселина съединение, което се намира естествено в тялото и също така често се приема чрез различни храни и напитки. Той е бил обект на изследване относно потенциалните му ползи за електролитния баланс и ролята му за постигане на цели, свързани със спорта.

 • Поддържане на клетъчния електролитен баланс

Тауринът играе роля в регулирането на баланса на електролитите, особено калций и калий, в клетките. Това помага за поддържане на правилната функция на клетките, включително тези на мускулите и нервите.

 • Регулиране на кръвното налягане

Тауринът е изследван за неговия потенциал да помага за регулиране на кръвното налягане чрез въздействие върху натриево-калиевата помпа в клетките. Правилният електролитен баланс е от съществено значение за поддържане на здравословно кръвно налягане.

 • Намаляване на мускулните крампи

Електролитният дисбаланс може да допринесе за мускулни крампи, а тауринът може да помогне за смекчаване на подобни случаи.

 • Подобрена резултатност при упражнения

Тауринът намалява мускулната умора и подобрява издръжливостта по време на спортуване. Смята се, че това е свързано с ролята му в поддържането на електролитния баланс, клетъчната функция и потенциалното намаляване на оксидативния стрес по време на тренировка.

 • Намалена мускулна болезненост:

Тауринът може да помогне за намаляване на мускулната болезненост и възпаление след интензивни упражнения. Това може да помогне за по-бързо възстановяване между тренировките.

 • Антиоксидантни свойства

Тауринът има антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за защита на клетките от оксидативен стрес по време на тежка физическа активност. Това може да бъде особено важно при спортове, при които високоинтензивните упражнения генерират свободни радикали.

 • L-5-MTHF (активна форма на В9, фолиева киселина, фолат)

Фолатът, известен също като витамин B9 и фолиева киселина, е от съществено значение за различни телесни функции, включително синтеза на ДНК, клетъчното делене и образуването на червени кръвни клетки. В контекста на спорта и физическата активност фолатът (по-специално L-5-MTHF, активната форма на фолат) предлага няколко потенциални ползи:

 • Енергиен метаболизъм

Фолиевата киселина играе решаваща роля в метаболизма на въглехидратите и протеините, които са от съществено значение за производството на енергия по време на тренировка. Адекватните нива на фолат могат да помогнат за поддържане на енергийните нужди от физическа активност.

 • Производство на червени кръвни клетки

Фолатът е необходим за производството на червени кръвни клетки. Спортистите и активните индивиди се нуждаят от достатъчен брой червени кръвни клетки, за да пренасят кислород до мускулите и тъканите.

 • Метилиране

Фолиевата киселина участва в процеса на метилиране, който засяга регулирането на генната експресия и различни физиологични процеси. Правилното метилиране е от решаващо значение за възстановяването на мускулите, имунната функция и възстановяването след интензивни упражнения.

 • Здраве на сърцето

Фолиевата киселина играе роля в намаляването на нивата на хомоцистеин в кръвта, а повишените нива на хомоцистеин са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Поддържането на здравето на сърцето е важно за спортисти и хора, занимаващи се с редовна физическа активност.

 • Мозъчна функция

Фолатът е необходим за производството на невротрансмитери като серотонин, допамин и норепинефрин. Тези невротрансмитери играят роля в настроението и когнитивната функция, което може да повлияе на психическото състояние и фокуса на спортиста по време на тренировка и състезание.

 • Намаляване на мускулната болка

Адекватните нива на фолиева киселина могат да помогнат за намаляване на мускулната болка и да подпомогнат възстановяването на мускулите след напрегнати тренировки.

 • Хлорид

Хлоридът играе решаваща роля в поддържането на електролитния баланс и е особено важен за спортисти и хора със спортни цели. Заедно с натрия и калия, е ключов електролит в тялото. По време на интензивна физическа активност можете да загубите хлорид чрез потта и е важно да го възстановите, за да поддържате електролитния баланс.

 • Киселинно-алкален баланс

Хлоридните йони също играят роля в регулирането на киселинно-алкалния баланс (pH) на тялото. Те често се намират под формата на солна киселина в стомаха, което е от решаващо значение за правилното храносмилане и усвояването на хранителните вещества. Поддържането на правилния pH баланс е важно за цялостното здраве и може да повлияе на представянето и възстановяването на спортиста.

 • Мускулна функция

Правилната мускулна функция е от съществено значение за спортните постижения. Хлоридът, заедно с други електролити, спомага за улесняване на мускулните контракции и нервните сигнали. Поддържането на баланс на хлорид и други електролити може да намали риска от мускулни крампи и да поддържа мускулната сила по време на физическа активност.

 • Хидратация

Хлоридът помага за регулиране на баланса на течностите в тялото. Когато се комбинира с натрий, хлоридът играе роля в поддържането на осмотичното налягане на тялото, което помага да се поддържа тялото правилно хидратирано. Правилната хидратация е от решаващо значение за спортистите, за да се предотврати дехидратация.

 • Възстановяване

След изморителни упражнения, особено при горещи и влажни условия, спортистите могат да загубят значително количество хлорид чрез потта. Попълването на хлорид чрез богати на електролити напитки или храни може да подпомогне възстановяването след тренировка.

 • Калций

Калцият играе решаваща роля в поддържането на електролитния баланс и може да бъде полезен за постигане на вашите спортни и фитнес цели.

 • Мускулна контракция

Калцият е от съществено значение за мускулната контракция. Когато се занимавате с физическа активност, вашите мускули разчитат на калций, за да се съкращават и отпускат ефективно. Това е особено важно, тъй като осигурява правилна мускулна функция и предотвратява крампи и мускулна умора.

 • Нервна функция

Калцият е необходим и за правилната нервна функция. Нервната система играе ключова роля в координирането на мускулните движения и предаването на сигнали от мозъка към мускулите. Адекватните нива на калций спомагат за осигуряване на гладка и ефективна комуникация между нервите и мускулите по време на тренировка.

 • Електролитен баланс

Калцият е един от основните електролити в тялото, заедно с натрий, калий и магнезий. Поддържането на правилния баланс на електролитите е от решаващо значение за правилното функциониране на мускулите и нервите.

 • Натрий

Натрият е един от основните електролити в тялото и работи заедно с други електролити като калий, хлорид и калций, за да поддържа баланса на течностите в тялото. Този баланс е от решаващо значение за правилното функциониране на мускулите и нервите, хидратацията и регулирането на кръвното налягане.

 • Хидратация

Натрият помага за регулиране на баланса на течностите в тялото, като контролира движението на водата в и извън клетките.

 • Мускулна функция

Натрият е от съществено значение за мускулната контракция и предаването на нервните импулси. Адекватните нива на натрий са необходими, за да функционират мускулите оптимално по време на физическа активност, независимо дали става дума за тренировки за издръжливост или силови тренировки.

 • Предотвратяване на мускулни крампи

Натрият, в комбинация с калий, помага за предотвратяване на мускулни крампи по време на тренировка. Мускулните крампи често се причиняват от електролитен дисбаланс, особено когато губите значително количество пот чрез интензивна физическа активност.

 • Енергиен метаболизъм

Натрият играе роля в поддържането на киселинно-алкалния баланс на тялото, който е от решаващо значение за енергийния метаболизъм. Поддържането на pH баланса на тялото може да помогне на спортистите да се чувстват по-енергични и да се възстановяват по-ефективно.

 • Попълване на изгубените електролити

По време на тежка физическа активност, спортистите могат да загубят значителни количества натрий чрез потта. От съществено значение е да възстановите тези загубени електролити, за да поддържате електролитния баланс и да предотвратите състояния, отслабващи ефективността, като хипонатремия (ниски нива на натрий в кръвта).

 • Подобряване на издръжливостта

Приемът на натрий по време на дълги състезания за издръжливост, като маратони или триатлони, може да помогне за поддържане на издръжливостта и забавяне на умората. Спортни напитки или електролитни добавки, които съдържат натрий, често се използват за тази цел.

 • Калий

Калият е основен електролит, който помага за поддържане на правилната функция на мускулите и нервите. Той играе роля в регулирането на баланса на течностите и предотвратяването на мускулни крампи. Адекватният прием на калий е важен за цялостната хидратация и предотвратяване на дехидратация по време на тренировка.

Действие на останалите съставки

 • Витамините от B-комплекс, като B1 (тиамин), B2 (рибофлавин), B3 (ниацин), B5 (пантотенова киселина), B6 (пиридоксин), B7 (биотин), B9 (фолат) и B12 (кобаламин) са от съществено значение за енергийния метаболизъм. Те помагат за превръщането на храната в енергия, което е важно за устойчивото представяне в спорта.

 • Витамин е антиоксидант, който помага за защитата на клетките от оксидативен стрес, причинен от интензивни упражнения.

 • Хромът подпомага регулирането на нивата на кръвната захар чрез засилване на действието на инсулина. Поддържането на стабилни нива на кръвната захар може да бъде от полза за регулирането на енергията и издръжливостта по време на тренировка.

 • Магнезият участва в мускулната функция и енергийния метаболизъм. Той играе роля в мускулната контракция и релаксация, като помага за предотвратяване на мускулни крампи.

 • Цинкът участва в имунната функция и може да подпомогне способността на тялото да се възстановява след интензивна физическа активност. Той е от съществено значение за протеиновия синтез, който е важен за възстановяването и растежа на мускулите.

 
Съставки:

В 10.4 g/ дн. доза:

%NRV*

Витамин С 
(натриев аскорбат)

100 mg 125%

Витамин В1
(тиамин хидрохлорид)

1 mg 91%

Витамин В2
(рибофлавин 5-фосфат натрий)

2 mg 143%

Витамин В6
(пиридоксал 5-фосфат)

2 mg 143%

Фолиева киселина
(L-5 метил тетра хидрофолат)

33.3 µg 17%

Витамин В12
(метилкобаламин)

6 µg 240%

Пантотенова киселина 
(калциев пантотенат)

4 mg 67%

Калций
(калциев лактат)

80 mg 10%

Магнезий TRAACS® 
(магнезий лизинат, глицинат, хелат)

40 mg 11%

Цинк TRAACS®
(бисглицинат хелат)

5 mg 50%

Хром TRAACS® 
(хром никотинат глицинат хелат)

15 µg 38%

Хлориди
(натриев хлорид)

80 mg 10%

Натрий
(натриев хлорид, динатриев фосфат, натриев бикарбонат)

485 mg **

Калий
(трикалиев цитрат)

96 mg  12%

Таурин

500 mg **

Калории

30 kCal  

Въглехидрати

5 g  

Захари

< 1 g  

Добавени захари

< 1 g  

Малтодекстрин от тапиока, лимонена киселина, аромати, силициев диоксид, стевия (екстракт от лист).

*хранителни референтни стойности; ** няма определена хранителна референтна стойност;

Не съдържа: Глутен.

Хранителна добавка, 100 капсули.  

 

Дозировка и приложение

 

Приложение: Допринася за поддържане на електролитния баланс в организма.

Забележка: При бременност се консултирайте с лекар преди употреба. Да не се използва като заместител на разнообразното и пълноценно хранене. Да не се превишава дневната препоръчителна доза.

Препоръчителна доза за дневен прием от продукта: За възрастни над 18 г.: По 1 мерителна лъжичка веднъж дневно, разтворена в поне 350 ml вода.

Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца!

Годност и партида: Маркирани на опаковката.

Производител: Thorne