Здравни проблеми

Здравни проблеми

виж продукти

Мултивитамини и минерали за бременни и кърмещи жени Basic Prenatal, 90 капсули

 • Марка: Thorne
 • Кат. номер:015048 (VMP) TR
Богат комплекс от витамини и минерали, разработен след детайлни проучвания, който дава всичко необходимо за организма на майката и подпомага развитието на бебето - от преди зачеването до кърменето
Подробно описание +

Майчинството е съкровен момент в живота на една жена. Това е изключително важен, труден и стресов за организма период, в който жената се нуждае от силна и надеждна подкрепа. Причина за това е изключителната трансформация, която мнозина определят като „истинско природно чудо“, което се случва в тялото на бъдещата или настояща майка. Заради нарастващите нужди на организма й, който работи на особен режим, тялото започва да изпитва дефицити, нуждите му нарастват и трябва своевременно да бъдат запълнени, с оглед доброто здраве на жената и правилното развитие на плода/новороденото дете.

Basic prenatal е богат комплекс от витамини и минерали, разработен след детайлни проучвания и с много внимание, който дава всичко необходимо за организма на майката и подпомага развитието на бебето - от преди зачеването до кърменето

Това е хранителна добавка с „чист етикет“ - без изкуствените добавки и пълнители, които се съдържат в масовите пренатални добавки. Не съдържа соя, глутен и лактоза. Зад качеството и гарантираната й безопасност застава американския бранд Thorne - световен лидер на пазара за хранителни добавки, включен в престижния списък на Fast Company за „най-иновативни компании в света“.

Важно! Basic prenatal съдържа не само изключително богата формула- витамини и минерали, но и те са в тяхната най-активна и усвоима от организма форма: калциев цитрат и малат, активната форма на фолиева киселина - 5-MTHF. Железният бисглицинат често се предпочита пред други форми на добавки с желязо, тъй като се усвоява по-лесно от тялото и е по-малко вероятно да причини стомашно-чревни странични ефекти, като запек или стомашен дискомфорт, които са често срещани проблеми с други форми на желязо. Това важи и за останалите съставки.

Ключови съставки

Калций, Биотин, Цинк, Витамин А, Бор, 5-MTHF, Витамин D, Витамин Е, Витамин В, Холин, Витамин Ц, Хром, Железен бисглицинат, Магнезий, Селен, Мед, Йод, Манган, Витамин К.

Мултивитаминните добавки – изключително важни за здравето на майката и детето

Периодът на зачеване, бременността и кърменето са критични моменти за оптимизиране на здравето и храненето на майката, което е важно както за нея самата, така и за бебето. Общите хранителни и калорийни потребности се увеличават значително през това време. Често обаче за жената е трудно да задоволи ежедневните си нужди от хранителни вещества само чрез обичайната си диета.

Basic Prenatal на американската компания Thorne е специално формулиранa добавка с оглед на специалните нужди на зачеването, бременността и кърменето. Тази формула съдържа добре усвоими, готови за прием от тъканите витамини и минерали, които са нежни към стомаха и не предизвикват запек.

Предимства на Thorne’s Basic Prenatal на всеки етап:

Етап на зачеване

Ежедневна мултивитаминна/минерална подкрепа за жени в детеродна възраст. Осигурява полезни хранителни вещества, които са важни и улесняват зачеването.

Бременност

 • Първи триместър

Фолатът подпомага здравословното развитие на мозъка и гръбначния мозък. Basic Prenatal включва биоактивната форма на фолат – 5-MTHF. Доказано е, че витамините C, B6 и K помагат срещу „сутрешното гадене“. Холинът подпомага развитието на мозъка и нервната система на бебето.

 • Втори триместър

Съдържа добре абсорбиращия се и добре проучен железен бисглицинат, за да отговори на повишената нужда на бременната жена от желязо.

 • Трети триместър

Осигурява допълнителните хранителни вещества, необходими за продължително здравословно развитие на плода и за подготовка на майката и бебето за раждане.

След бременност и по време на кърмене

Хранителна подкрепа съобразно потенциален дефицит на калций и витамин D в организма на майката.

Как действат активните съставки

5-MTHF (фолиева киселина)

Фолатът (фолиева киселина), по-специално под формата на L-5-метилтетрахидрофолат (L-5-MTHF), играе решаваща роля в поддържането на здравето на майката и развитието на плода от преди зачеването до кърменето.

Една от най-известните роли на фолиевата киселина е в предотвратяването на дефекти на невралната тръба в развиващия се плод. Дефекти на невралната тръба, като спина бифида и аненцефалия, могат да възникнат в ранните етапи на бременността. Адекватният прием на фолат, особено преди и по време на първия триместър, е от съществено значение за правилното затваряне и развитие на невралната тръба, която в крайна сметка формира главния и гръбначния мозък.

 • Синтез и възстановяване на ДНК

Фолатът е от съществено значение за синтеза и възстановяването на ДНК както при майката, така и при развиващия се плод. Това е от решаващо значение за бързото делене и растеж на клетките, което се случва по време на бременност. Той също така помага за предотвратяване на хромозомни аномалии, които могат да доведат до вродени дефекти.

 • Производство на червени кръвни клетки

Фолатът е необходим за производството на червени кръвни клетки. По време на бременността обемът на кръвта на майката се увеличава и развиващият се плод също се нуждае от достатъчно количество червени кръвни клетки. Фолатът помага за предотвратяване на анемия, която може да има вредни ефекти както върху майката, така и върху бебето.

 • Регулиране на хомоцистеина

Фолиевата киселина играе роля в регулирането на нивата на хомоцистеин. Повишените нива на хомоцистеин са свързани с усложнения на бременността, включително прееклампсия. Фолатът помага да се поддържат нивата на хомоцистеин под контрол.

 • Развитие на плацентата

Адекватният фолат е необходим за формирането и функционирането на плацентата, която осигурява кислород и хранителни вещества на развиващия се плод.

 • Майчино здраве

Фолатът поддържа цялостното здраве на майката по време на бременност, като намалява риска от анемия, поддържа имунната функция и помага за предотвратяване на определени усложнения, като преждевременно раждане.

 • Кърмене

Фолиевата киселина също е важна по време на следродовия период, когато майката кърми. Помага за поддържане здравето на майката и подпомага хранителните нужди на бебето чрез кърмата.

Желязо (бисглицинат )

Железният бисглицинат често се предпочита пред други форми на добавки с желязо, тъй като се усвоява по-лесно от тялото и е по-малко вероятно да причини стомашно-чревни странични ефекти, като запек или стомашен дискомфорт, които са често срещани проблеми с други форми на желязо.

Желязото е ключов компонент на хемоглобина, протеинът в червените кръвни клетки, отговорен за пренасянето на кислород в тялото. По време на бременност обемът на кръвта на жената се увеличава и развиващият се плод разчита на кръвоснабдяването на майката за кислород. Железният бисглицинат помага за предотвратяване на желязодефицитна анемия, която може да доведе до умора, слабост и други здравословни проблеми.

 • Подпомагане на растежа на плода

Желязото е от съществено значение за развитието на органите и тъканите на бебето. Адекватният прием на желязо помага да се гарантира, че плодът получава кислорода и хранителните вещества, от които се нуждае за здравословен растеж.

 • Намаляване на риска от преждевременно раждане и ниско тегло при раждане

Дефицитът на желязо по време на бременност се свързва с повишен риск от преждевременно раждане и ниско тегло при раждане, което може да има дългосрочни последици за здравето на бебето.

 • Насърчаване на когнитивното развитие

Желязото също е от решаващо значение за развитието на мозъка. Достатъчният прием на желязо по време на бременност и ранна детска възраст може да подпомогне развитието на когнитивните и неврологични функции на бебето.

 • Възстановяване след раждането

Адекватните запаси от желязо са от съществено значение за възстановяването на майката след раждането, тъй като по време на раждането настъпва загуба на кръв. Добавката на желязо може да помогне за попълването на тези запаси и да предотврати следродилна анемия.

Магнезий

Магнезиевият цитрат е форма на магнезий, основен минерал, който играе решаваща роля в различни физиологични функции както при възрастни, така и при развиващи се фетуси. Важен е за здравето на майката и плода през етапите преди зачеването, бременността и кърменето.

Преди зачеване (подобряване на фертилитета)

Магнезият играе роля в женската плодовитост, като помага за регулирането на хормоните и поддържа правилната функция на яйчниците. Адекватните нива на магнезий могат да допринесат за здрава репродуктивна система.

Бременност и развитие на плода

Магнезият е критичен за развитието на костите, зъбите и мускулите на бебето. Той участва във формирането на феталния скелет и играе роля в синтеза на ДНК и РНК.

 • Мускулна и нервна функция – срещу мускулни крампи

Магнезият помага за регулиране на мускулните контракции, включително тези на матката по време на раждане. Подпомага и развитието на нервната система на бебето. Известен със своите мускулно-отпускащи свойства. Свързан е с предаването на сигнали от нервите към мускулите. Недостигът на магнезий може да доведе до свръхвъзбудимост на нервите, потенциално причинявайки мускулни крампи.

 • Регулиране на кръвното налягане

Поддържането на правилно кръвно налягане е важно по време на бременност и магнезият може да помогне за регулиране на кръвното налягане, намалявайки риска от усложнения като прееклампсия.

Кърмене

 • Здраве на костите

Магнезият е от съществено значение за развитието на здравето на костите на бебето по време на кърмене. Подпомага преноса на калций към бебето, като му помага да изгради здрави кости.

 • Подкрепа на имунната система

Адекватните нива на магнезий могат да помогнат за подобряване на имунната система на бебето, което е важно за цялостното им здраве и благополучие.

Калций

Калцият играе решаваща роля в поддържането както на здравето на майката, така и на развитието на бебето от преди зачеването до кърменето.

Преди зачеване

 • Здраве на костите

Калцият е от съществено значение за поддържането на здрави и здрави кости, което е важно за жените, които се подготвят за бременност. Адекватният прием на калций може да помогне за предотвратяване на загуба на костна маса и да гарантира, че скелетната система на майката е в добро състояние, за да поддържа допълнителните физически изисквания на бременността.

По време на бременност

 • Развитие на плода

Калцият е жизненоважен за развитието на костите, зъбите и цялостната структура на скелета на бебето. Ако в диетата на майката липсва калций, бебето може да черпи калций от костите й, потенциално отслабвайки скелетната й система.

 • Съсирване на кръвта

Калцият участва в съсирването на кръвта, което е важно за предотвратяване на прекомерно кървене по време на раждане.

 • Мускулна функция

Калцият играе роля в мускулната контракция, включително мускулите, участващи в раждането.

 • Функция на нервната система

Калцият е от съществено значение за правилното функциониране на нервната система както на майката, така и на развиващото се бебе.

По време на кърмене

 • Производство на кърма

Калцият е ключов компонент на кърмата. Адекватният прием на калций гарантира, че кърмата осигурява необходимите хранителни вещества за растежа и развитието на бебето.

 • Здраве на костите

Кърменето може да доведе до загуба на калций у майката, тъй като той се предава на бебето чрез кърмата. За да поддържа здравето на собствените си кости, важно е майката да има достатъчно калций в диетата си.

Биотин

Биотинът, известен също като витамин H или B7, е основен витамин B, който играе жизненоважна роля в различни метаболитни процеси в тялото. Въпреки че обикновено не се свързва с бременността и развитието на бебето толкова тясно, колкото други витамини като фолиева киселина или желязо, биотинът има известно значение за поддържането на здравето както на майката, така и на развиващото се бебе от периода преди зачеването до кърменето.

Преди зачеване

 • Фертилитет

Биотинът допринася за цялостното репродуктивно здраве. Адекватните нива на биотин могат да поддържат здравословното развитие на яйцеклетки при жените и производството на сперматозоиди при мъжете, като потенциално подпомагат зачеването.

По време на бременност

 • Развитие на плода

Биотинът е необходим за развитието на ембриона и плода. Той е от съществено значение за различни ензимни реакции, участващи в растежа и развитието.

 • Майчино здраве

По време на бременност нуждите на жената от биотин може да се повишат поради по-високите метаболитни нужди на развиващия се плод.

След раждане и кърмене

 • Кърмене

Биотинът може да участва в производството на кърма, което е от решаващо значение за храненето на бебето.

 • Детско здраве

Кърмата е източник на биотин за бебето, който подпомага растежа и развитието на бебето.

 • Красота

Биотинът е изключително важен за здравите нокти, коса и кожа на майката,

Цинк

Цинкът е основен минерал, който играе решаваща роля за цялостното здраве както на майките, така и на бебетата, от преди зачеването до кърменето.

Преди зачеване (репродуктивно здраве)

Цинкът е жизненоважен както за мъжкото, така и за женското репродуктивно здраве. При жените е необходим за правилното развитие на яйцеклетката и оплождането.

Бременност и развитие на плода

Цинкът е от съществено значение за растежа и развитието на органите и тъканите на бебето, включително мозъка, нервната система и имунната система.

 • Синтез на ДНК

Цинкът е необходим за синтеза на ДНК и клетъчното делене, които са решаващи процеси по време на бременност.

 • Имунна функция

Помага за поддържането на здрава имунна система както за майката, така и за бебето.

 • Предотвратяване на вродени дефекти

Адекватният прием на цинк по време на бременност е свързан с намален риск от определени вродени дефекти.

Кърмене и производство на кърма

Цинкът е важен за производството на мляко и се предава на бебето чрез кърмата.

 • Растеж и развитие на бебето

Цинкът в кърмата подпомага растежа и развитието на бебето през първите месеци от живота.

 • Подкрепа на имунната система

Цинкът помага за укрепване на имунната система на бебето, осигурявайки защита срещу инфекции.

Възстановяване след раждане

 • Заздравяване на рани

Цинкът е важен за заздравяването на следродилни рани, особено ако е имало някакви усложнения по време на раждане.

 • Регулиране на хормоните

Цинкът играе роля в регулирането на нивата на хормоните след раждането, което може да повлияе на настроението и общото благосъстояние. Осигуряването на достатъчен прием на цинк може да помогне на майката да се възстанови от стреса на бременността и раждането.

Действие на останалите съставки

 • Борът е микроелемент, който поддържа здравето на костите, особено за развиващото се бебе. Помага за усвояването и използването на калций и магнезий, важни минерали както за майката, така и за бебето.

 • Холинът е от решаващо значение за развитието на мозъка и нервната система на бебето. Той също така поддържа здравето на черния дроб на майката и помага за предотвратяване на дефекти на невралната тръба.

 • Хромът участва в метаболизма на глюкозата и може да помогне при управлението на гестационния диабет. Може също така да помогне за контролиране на нивата на кръвната захар на майката.

 • Медта играе роля в развитието на съединителната тъкан и участва във формирането на сърцето, кръвоносните съдове и скелетната система на бебето. Също така е важно за поддържането на здрава имунна система.

 • Йодът е жизненоважен за функцията на щитовидната жлеза и производството на хормони на щитовидната жлеза, които са от съществено значение за развитието на мозъка на бебето и цялостния растеж.

 • Манганът е необходим за развитието на костите и съединителните тъкани на бебето. Също така участва в метаболизма на аминокиселините, холестерола и въглехидратите.

 • Селенът е антиоксидант, който помага за защита на клетките от увреждане. Важен е за имунната система и може да подпомогне развитието на здрава имунна система на бебето.

 • Витамин А е от съществено значение за зрението, развитието на костите и имунната система.

 • Витамин D е от решаващо значение за усвояването на калций и развитието на костите както при майката, така и при бебето. Той също така играе роля в имунната функция и цялостното здраве.

 • Витамин С е антиоксидант, който помага на тялото да абсорбира желязото и подпомага образуването на колаген. Важен е за кожата на майката, кръвоносните съдове и съединителните тъкани на бебето.

 • Витамин Е е антиоксидант, който помага за защитата на клетките от увреждане и подпомага развитието на нервната система и мускулите на бебето.

 • Витамин K. Дефицитът на витамин К може да доведе до нарушения на кръвосъсирването, което може да бъде проблем по време на раждане. Важен за правилното развитие на скелетната система и костите на бебето. Помага при синтеза на остеокалцин, протеин, който е от съществено значение за минерализацията на костите.

 

 

 

 

Съставки: Дн. доза:

%NRV*

Витамин А
(Бета каротин 150 µg, Ретинил палмитат 200 µg)

350 µg 44%

Витамин С
(L-аскорбинова киселина) 

50 mg 63%

Витамин D3
(холекалциферол)

8.33 µg 167%

Витамин Е 
(d-алфа токоферил)

11.17 mg 93%

Витамин К1

33.33 µg 44%

Витамин В1 
(тиамин хидрохлорид)

1.66 mg 151%

Витамин В2
(рибофлавин 5-фосфат)

1.66 mg 119%

Ниацин
(ниацинамид)

10 mg 63%

Витамин В6
(пиридоксал 5-фосфат)

4 mg 29%

Фолиева киселина
(L-5 метилтетрахидрофолат)

566 µg 283%

Витамин В12
(метилкобаламин)

50 µg 2000%

Биотин

16.66 µg 33.3%

Пантотенова киселина 
(калциев d-пантотенат)

6 mg 100%

Холин
(холинов цитрат)

36.66 mg **

Калций
(калциев цитрат, калциев малат)

60 mg 7.5%

Желязо Ferrochel®
(железен бисглицинат малат)

15 mg  107%

Йод
(калиев йодид)

50 µg 33%

Магнезий
(магнезиев цитрат, магнезиев малат)

30 mg 8%

Цинк TRAACS®
(цинков бисглицинат хелат)

8.33 mg  83.3%

Селен
(L-метионин)

16.66 µg 30.30%

Мед TRAACS®
(меден бисглицинат хелат)

0.66 mg 66%

Манган TRAACS® 
(манганов бисглицинат хелат)

1.66 mg  83%

Хром TRAACS®
(хром никотинад глицинат хелат)

33.33 µg 83%

Бор Bororganic™
(боров глицинат комплекс)

0.33 mg **

Хипромелоза (капсула), калциев лаурат.

*хранителни референтни стойности;

Не съдържа: Глутен.

Хранителна добавка, 90 капсули

 

Дозировка и приложение

 

Приложение: Допринася за нормалното състояние на женския организъм по време на бременност или кърмене.

Забележка: Да не се използва като заместител на разнообразното и пълноценно хранене. Да не се превишава дневната препоръчителна доза.

Препоръчителна доза за дневен прием от продукта: За възрастни над 18 г.: По 1 капсула дневно, по време на хранене

Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца!

Годност и партида: Маркирани на опаковката.

 

Производител: Thorne