Здравни проблеми

Здравни проблеми

виж продукти

Подпомага мозъчната функция - Бакопа Мониери, 120 капсули

  • Марка: Nutricost
  • Кат. номер:73288 (409101) NC
Подобрява когнитивната функция
Подробно описание +

Продуктът съдържат екстракт от цяло растение Bacopa monnieri, осигуряващо голямо количество бакозиди за поддържане на нормалната когнитивна функция

Bacopa monnieri, известно още като „брахми,“ вирее в Индия, Азия, Австралия и Южна Америка. Прилича на обикновен плевел с малки бели цветя. Има антиоксидантни, антимикробни и противовъзпалителни свойства. Билката влияе положително върху работата на ендокринната система и стомашно-чревния тракт. Действа добре при коригиране на неврологични симптоми, като се използва за невропротектор и подобрител на когнитивните свойства - памет и обработка на информация. Регистриран е положителния му ефект върху настроението и за намаляване на нивата на стрес.

Какво съдържа Бакопа Мониери

Лечебното растение е с богат на полезни вещества състав: Сапонини – монерин, герсапонин, d-манитол, бакозиди, алкалоиди – херпестин, брамин, бета-ситостерол, бетулова киселина, гликозиди и множество витамини и минерали.

Най-ценните вещества в Бакопа Мониери са бакозидите – мощни биоактивни съединения, които влияят на антиоксидантните ензими и регулират нивата на невротрансмитерите в мозъка.

Бакозидите индуцират мембранно дефосфолиране с последващо увеличаване на протеиновия обмен в мозъчните клетки. Така те стимулират нервните клетки и участват в регенерацията и възстановяването на увредените неврони. Благодарение на бакозидите, билката насърчава синтеза на увредените неврони, възстановяването на синаптичната активност и предаването на нервните импулси.

Какви са полезните ефекти от приема на Бакопа Мониери

  • Подобрява когнитивната функция

Подпомага растежа и разпространението на дендритите – процеси на нервните клетки, които участват в предаването на нервните импулси. Консумацията на растителния екстракт увеличава дължината на дендритите и броя на точките на разклонение. Този процес подобрява предаването на импулси, благодарение на което, когнитивните функции като цяло и паметта също се подобряват.

Има опит с използването на растението при лечението на заболявания, които се характеризират с влошаване на когнитивните функции - например болестта на Алцхаймер.

  • Понижава стреса

Билката е адаптоген – вещество, което помага на тялото да се справя по-добре с различни стресови фактори – физически, емоционални и психологически. Понижава нивата на кортизола, което намалява стреса и подобрява настроението.

  • Намалява тревожността

Променя активността на някои невротрансмитерни рецептори, които са важни за регулиране на настроението. Процесът е в пряка връзка с нивата на серотонин поради факта, че Бакопа Мониери повишава синтеза на триптофан хидроксилаза. Това е ензим, който играе важна роля в различни видове дейност на централната нервна система.

  • Улеснява ученето

Бакозидите възстановяват увредените неврони и подобряват предаването на импулси между тях, като по този начин улесняват ученето и запаметяването на нова информация.

  • Има невропротективен ефект

Бакопа Мониери традиционно се използва заради нейния тонизиращ мозъка ефект. Бакозидите намаляват количеството на свободните радикали и увеличават броя на антиоксидантите в тъканите. Така изпълнява превантивна функция срещу неврологични разстройства.

Съставки: В 2 капс.: Дн. доза:

Бакопа мониери
/Bacopa monnieri/ екстракт от цяло растение, осигуряващо 50% бакозиди

1000 mg 1000 mg

Хипромелозна (целулозна) капсула, микрокристална целулоза. силициев диоксид, магнезиев стеарат.

Не съдържа: Глутен, ГМО.

Хранителна добавка, 120 капсули.  

 

Дозировка и приложение

 

Приложение: Подпомага поддържането на нормалната когнитивна функция.

Забележка: при бременност или кърмене се консултирайте с лекар преди употреба. Да не се използва като заместител на разнообразното и пълноценно хранене. Да не се превишава дневната препоръчителна доза.

Препоръчителна доза за дневен прием от продукта: За възрастни над 18 г.: По 2 капсули дневно с 250 ml вода.

Съхранение: На хладно и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина.

Годност и партида: маркирани на опаковката.

 

Производител: Nutricost, USA