Хранителни Добавки

Хранителни Добавки

виж продукти

Екстракт от босвелия Vitabey Med, 120 таблетки

42,99 лв.
  • Марка: Vitabay
  • Кат. номер:VM2086

Допринасят за нормалното състояние на ставите и стомашно-чревния тракт. Грижа за ставите 

Подробно описание +

Таблетките с екстракт от босвелия допринасят за нормалното състояние на ставите и стомашно-чревния тракт

Босвелия (Boswellia serrata) е дървото от което се добива тази лечебна смола, известна и като индийски тамян. Босвелията традиционно се използва от Аюрведа при артрит, ревматизъм, остеохондроза, подагра, болки в гърба и повишено натоварване на опорно-двигателния апарат. Поддържа подвижността на ставите и гъвкавостта на мускулите, облекчава болките и отоците в ставите и осигурява хранителна подкрепа за хрущялите.

Какво съдържа

Смолата от босвелия, получена чрез отстраняване на кората на дървото, се състои от вискозна субстанция, масла и терпеноиди. Основните ѝ активни съставки са пентациклични тритерпенови киселини: β-босвелиева киселина, ацетил-β-босвелиева киселина, ацетил-11-кето-β-босвелиева киселина. Съдържа още дитерпени, етери, монотерпени, сесквитерпени (камфен, сабинен, цимен, лимонен, вербенон, мирцен и др.).

Как действа

Механизмът на действие на босвелията се основава на блокиране на синтеза на левкотриени и е подобен на действието на нестероидните противовъзпалителни средства. Единствената разлика е, че тя не предизвиква страничните ефекти, присъщи на НСПВС (мукозни язва, уртикария, бронхоспазъм и др.).

Билката проявява следните, полезни за човека, ефекти:

  • Противовъзпалителен ефект: босвелиевата киселина ефективно блокира синтеза на левкотриени - хормоноподобни вещества, които са един от основните фактори на възпалението. Предотвратява проникването на левкоцити и макрофаги в хрущяла и ставната течност, като намалява степента на увреждане на ставния хрущял. Благодарение на изразената си противовъзпалителна активност, босвелията може да замести или значително да намали дозата на синтетичните противовъзпалителни лекарства, обикновено предписвани при артрит и артроза.

  • Забавя разрушаването на хрущяла: босвелиевата киселина предотвратява освобождаването на лизозомни ензими, намалява екскрецията на структурни компоненти на хрущялната тъкан, като хидроксипролин, хексозамини и уронова киселина, в резултат на което разрушаването на хрущяла се забавя и се активират възстановителните процеси.

  • Аналгетичен ефект: активните компоненти ограничава отока в ставите и ефективно намаляват болката и сутрешната скованост.

  • Съдоукрепващ ефект: Спомага за увеличаване на микроциркулацията в ставните тъкани, като по този начин улеснява достъпа на кръвта до зоните на увреждане. Осигурява хранителна подкрепа и достъп на полезни вещества до опорно-двигателния апарат.

  • Нормализира липидния метаболизъм: компонентите на смолата намаляват нивото на липопротеините с ниска и много ниска плътност и триглицеридите в кръвта, предотвратявайки развитието на атеросклероза и мастната дегенерация на черния дроб.

Съставки: В 2 табл: Дн. доза:

Екстракт от босвелия /Boswellia Serrata Extrakt/

800 mg 800 mg

от които босвелиеви киселини

600 mg 600 mg

от които АКВА
(3-ацетил-11-кето-ß-босвелиева киселина)

180 mg

180 mg

Босвелия екстракт, 39.5%, осигуряващ 75% босвелиева киселинаи най- малко 30% АКВА (3-ацетил-11-кето-ß-босвелиева киселина), калциев карбонат, растителни влакна, освобождаващ агент магнезиев силикат, освобождаващ агент силициев диоксид.

Подходящо за вегани.

Хранителна добавка, 120 таблетки

 

Дозировка и приложение

 

Приложение: Допринася за нормалното състояние на ставите и стомашно-чревния тракт.

Забележка: Да не се използва като заместител на разнообразното и пълноценно хранене. Да не се превишава дневната препоръчителна доза.

Препоръчителна доза за дневен прием от продукта: За възрастни над 18 г.: По 2 таблетки дневно с достатъчно количество течност.

Съхранение: На хладно и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина.

Годност и партида: маркирани на опаковката.

Производител: Vitabay, Avenue Ceramique 223 , 6221 KX Maastricht, Нидерландия