Nutritional yeast flakes organic – 200 g
Висококачествен натурален продукт с разнообразие от полезни и лечебни свойства. Богат източник на антиоксиданти и микроелементи. За повече енергия и сила. За по-голяма издръжливост на стрес и нервно напрежение.
Хранителната мая на люспи е подправка с широко приложение в кулинарията. Използва се за подобряване вкуса на храната, както и за повишаване на хранителната ѝ стойност.
Богат източник е на витамини от групата В, минерали, фибри и растителни протеини.
Подходяща е за всякакъв хранителен режим, за спортна или здравословна диета, за вегетарианско или веганско хранене. Може да се използва и при диета, изключваща мая.
Жълта е на цвят, има приятен вкус на сирене и ядки.
Здравословни ползи от приема
Хранителната мая на люспи се прави от дрождите Saccharomyces cerevisiae. От тях се приготвя както хлебната, така и бирената мая. При хранителната мая обаче гъбичките биват захранени с меласа (сок от захарно цвекло и захарна тръстика). Подлагат се на топлинна обработка на висока температура (изсушават се), вследствие на която стават неактивни, лишават се от способността да ферментират.
Хранителната мая е по-вкусна от бирената, характерна с горчивия си вкус. Не действа като набухвател за разлика от хлебната, не се използва за приготвяне на печени продукти, но пък е много по-здравословна.
Неактивната мая на люспи има цял спектър от здравословни ползи за организма.
Хранителна мая – състав и полезни свойства
Разнообразието от полезни свойства на хранителната мая се дължат на богатия ѝ състав. В него са включени:
Хранителната мая на люспи не съдържа глутен, добавена захар, изкуствени оцветители или консерванти.
Тя не се нуждае от топлинна обработка и се прибавя директно към храната. Използва се за овкусяване на вегетариански, вегански и месни ястия. Вкусна подправка е за спагети, пици, супи, сосове, салати, домашни крекери, гевречета.
Внимание!
Продуктът трябва да бъде добавян към дневното меню постепенно и в препоръчителната доза. Бързата и прекомерна употреба на сухата хранителна мая може да доведе до неприятни последици за здравето:
Наблюдавана е лоша поносимост при пациенти с хронично възпалително заболяване на червата – болест на Крон, атопичен дерматит, алергии.
Хранителни стойности: | В 100 g: | NRV%* |
Енергия | 1474 kJ/352 kCal | ** |
Мазнини | 7 g | ** |
Наситени мазнини | 1.2 g | ** |
Въглехидрати | 25.3 g | ** |
Захари | 12.8 g | ** |
Протеини | 31.9 g | ** |
Фибри | 31.1 g | ** |
Сол | 0.2 g | ** |
Биотин | 26 µg | 52 % |
Витамин В1 | 1 mg | 91 % |
Витамин В11 | 1460 µg | 730 % |
Витамин В2 | 3 mg | 214 % |
Витамин В3 | 28 mg | 175 % |
Витамин В5 | 12 mg | 200 % |
Витамин В6 | 1 mg | 71 % |
Подходящо за вегани.
Препоръки за употреба: Може да се използва като допълнителна добавка в мюсли, смути или сокове. Придава пикантен вкус на макаронени изделия, зеленчуци на скара и салати. Може да се използва също и като заместител на сирене.
Съхранение: На хладно и сухо място!
Годност и партида: Маркирани на опаковката.
Производител: Mattisson Healthstyle, Холандия
Nutritional yeast flakes organic – 200 g
Висококачествен натурален продукт с разнообразие от полезни и лечебни свойства. Богат източник на антиоксиданти и микроелементи. За повече енергия и сила. За по-голяма издръжливост на стрес и нервно напрежение.
Хранителната мая на люспи е подправка с широко приложение в кулинарията. Използва се за подобряване вкуса на храната, както и за повишаване на хранителната ѝ стойност.
Богат източник е на витамини от групата В, минерали, фибри и растителни протеини.
Подходяща е за всякакъв хранителен режим, за спортна или здравословна диета, за вегетарианско или веганско хранене. Може да се използва и при диета, изключваща мая.
Жълта е на цвят, има приятен вкус на сирене и ядки.
Здравословни ползи от приема
Хранителната мая на люспи се прави от дрождите Saccharomyces cerevisiae. От тях се приготвя както хлебната, така и бирената мая. При хранителната мая обаче гъбичките биват захранени с меласа (сок от захарно цвекло и захарна тръстика). Подлагат се на топлинна обработка на висока температура (изсушават се), вследствие на която стават неактивни, лишават се от способността да ферментират.
Хранителната мая е по-вкусна от бирената, характерна с горчивия си вкус. Не действа като набухвател за разлика от хлебната, не се използва за приготвяне на печени продукти, но пък е много по-здравословна.
Неактивната мая на люспи има цял спектър от здравословни ползи за организма.
Хранителна мая – състав и полезни свойства
Разнообразието от полезни свойства на хранителната мая се дължат на богатия ѝ състав. В него са включени:
Хранителната мая на люспи не съдържа глутен, добавена захар, изкуствени оцветители или консерванти.
Тя не се нуждае от топлинна обработка и се прибавя директно към храната. Използва се за овкусяване на вегетариански, вегански и месни ястия. Вкусна подправка е за спагети, пици, супи, сосове, салати, домашни крекери, гевречета.
Внимание!
Продуктът трябва да бъде добавян към дневното меню постепенно и в препоръчителната доза. Бързата и прекомерна употреба на сухата хранителна мая може да доведе до неприятни последици за здравето:
Наблюдавана е лоша поносимост при пациенти с хронично възпалително заболяване на червата – болест на Крон, атопичен дерматит, алергии.
Хранителни стойности: | В 100 g: | NRV%* |
Енергия |
1474 kJ/352 kCal | ** |
Мазнини |
7 g | ** |
Наситени мазнини |
1.2 g | ** |
Въглехидрати |
25.3 g | ** |
Захари |
12.8 g | ** |
Протеини |
31.9 g | ** |
Фибри |
31.1 g | ** |
Сол |
0.2 g | ** |
Биотин |
26 µg | 52 % |
Витамин В1 |
1 mg | 91 % |
Витамин В11 |
1460 µg | 730 % |
Витамин В2 |
3 mg | 214 % |
Витамин В3 |
28 mg | 175 % |
Витамин В5 |
12 mg | 200 % |
Витамин В6 |
1 mg |
71 % |
Подходящо за вегани.
Препоръки за употреба: Може да се използва като допълнителна добавка в мюсли, смути или сокове. Придава пикантен вкус на макаронени изделия, зеленчуци на скара и салати. Може да се използва също и като заместител на сирене.
Съхранение: На хладно и сухо място!
Годност и партида: Маркирани на опаковката.
Производител: Mattisson Healthstyle, Холандия