Здравни проблеми

Здравни проблеми

виж продукти

Слънчоглед - Био семена за кълнове, 50 g Dary Natury

  • Марка: Dary Natury
  • Кат. номер:005458 DN
Семена от слънчоглед за кълнове с благоприятно действие върху храносмилателния тракт
Подробно описание +

Slonecznik Nasion ana kielki EKO

Слънчоглед, БИО семена за кълнове

 

EKO nasiona na kiełki Słonecznik представлява био семена от слънчоглед за отглеждане на кълнове в домашни условия. Покълналите семена са едни от най-полезните и екологично чисти, живи храни за човешкия организъм. Отгледани в домашни условия са екологични, защото са сурови и не са третирани с торове и пестициди. Кълновете от слънчоглед съдържат много цинк, желязо, мед, фосфор, калций, сяра и витамини D и E. Препоръчват като допълнение към диети за отслабване и вегетарианско хранене.  В домашни условия кълновете се приготвят по следния начин: Взима се суров белен слънчоглед, изчиства се, изплаква се и се слага с стъклен буркан. Напълнете буркана почти до горе с вода. Оставате слънчогледът да престои във водата между  6 и 12 часа. Вземете плоска тава или чиния, покрийте с марля и разстелете слънчогледовото семе. Всеки ден го промивайте. След 2-4 дни семенцата покълват. Преди консумация на кълновете ги изплакнете.


Ползи от слънчогледовите кълнове:

  • Кълновете от слънчоглед забавят процесите на стареене в организма, имат добър козметичен ефект и са много добър източник на витамин E.
  • Кълновете от слънчоглед са богати на омега-6 и омега-9 есенциални мастни киселини, протеини, аминокиселини и минерали - калций, магнезий, желязо, фосфор, цинк и др.
  • Консумирането на кълнове от слънчоглед оказва благотворно влияние на организма, като подобрява състоянието на кожата и косата.
  • Кълновете могат да бъдат особено полезни за хора с храносмилателни проблеми и по-чувствителна храносмилателна система, тъй като помагат за по-лесна обмяна на веществата и облекчават натоварването при обработката на храната.
  • Те повишават работоспособността и пълноценната работа на нервната система, лекуват екземи и язва на стомаха.
  • Кълновете от слънчоглед запазват доброто зрение, координацията на движенията, укрепват зъбите и правят косата гъста и красива.


Специфичните характеристики и свойства на ключовата съставка – слънчогледови кълнове:

Слънчогледът (Helianthus annuus) е едногодишно културно растение, което произхожда от Северна Америка. В Европа растението е пренесено през 1510 г. и засято в ботаническата градина на Мадрид. Слънчогледът се отглежда за семената, от които се получава растително масло с отлични хранителни и вкусови качества. Слънчогледовите семки и кълновете от тях съдържат ненаситени мастни киселини – линолова и олеинова, както и фитостероли, заедно те водят до понижаването нивата на холестерола. Това прави слънчогледовите кълнове полезни при сърдечно-съдови заболявания и повишено кръвно налягане. Освен това, те са богати на витамини и минерали. Съдържащият се в тях витамин Е е важен антиоксидант. Освен, че регулират и възстановяват жизненоважни процеси в организма при всички възрасти, кълновете от слънчоглед помагат и при простудни заболявания. Редовната употреба на кълнове от слънчоглед подмладява организма и повишава неговата работоспособност. Също имат антивъзпалителни ефекти, които като резултат дават редуцирането на симптомите на астма, остеоартрит и ревматоиден артрит. Високо е съдържанието на калций, цинк, магнезий, мед, селен и други микроелементи. Слънчогледовите кълнове са изключително приятни на вкус, наподобяват вкуса на лешник. В кулинарията се използват в супи, тестени изделия, десерти и др.


Съставки: слънчогледови семки 100% 

*продукт от биологично земеделие

Препоръки за употреба: В домашни условия кълновете се приготвят по следния начин: Вземете плоска чиния, постелете я с марля или друг водопоглъщащ материал. Върху марля се поръсват семена на един слой и се заливат с вода, за предпочитане преварена и хладка. Добавете вода, така че марлята да е винаги мокра. Поставете семената на топло и за предпочитане тъмно място. В зависимост от растителния вид кълновете се появяват след 2-4 дни. За груби семена, например грах, соя, нахут и др., или семена с черупки, например тиквени, слънчогледови, кълнове, нарязани преди консумация, а фините семена се използват цели.

Годност и партида: Маркирани на опаковката.

Съхранение: На сухо място, далеч от пряка слънчева светлина.

Годност и партида: Маркирани на опаковката.

Производител: Dary Natury, Полша