Здравни проблеми

Здравни проблеми

виж продукти

Брашно от жълъди Био, 500 g Dary Natury

  • Марка: Dary Natury
  • Кат. номер:527087 DN
Безглутенова алтернатива на традиционните брашна с отличен вкус и богат хранителен състав
Подробно описание +

Mąka z żołędzi EKO

БИО Брашно от жълъди, 500 g

 

Жълъдовото брашно на Dary Natury е безглутенова алтернатива на брашната от зърнени култури. В сравнение с тях, то е няколко пъти по-богато на калий, калций и магнезий, които са ключови минерали за здравето. В състава на брашното е има голямо количество витамини от група В. Съдържа много ценни фибри за функционирането на храносмилателния тракт и повече от 5% ненаситени мастни киселини. Жълъдите заслужават да бъдат наречени „супер храна", т.е. хранителен продукт, който активно и положително влияе върху състоянието на човешкото здраве. Съдържат изключително полезни и балансирани пропорции на хранителни вещества - високо ниво на мазнини и умерени количества протеини и въглехидрати. Жълъдовото брашно на Dary Natury е от биологично земеделие. Има много приятен вкус на ядки, който може да се превърне в доминираща нотка в печива като крекери или класически плосък хляб. Може да се използва като обогатяваща добавка към брашно от зърнени култури в съотношение 2/3 брашно от зърнени култури и 1/3 брашно от жълъди за печене на хляб, кифлички, сладки и други продукти, а също и да се добавя към всички ястия, в които обикновено се добавя зърнено брашно.

 

С грижа за природата:

Жълъдите са природосъобразна идея за храна. Дъбовите дървета не изискват екстензивно отглеждане като пшеницата или царевицата, а предлагането им е тясно свързано с разпространението на широколистни дървета, които са толкова важни за поддържането на биологичния баланс на нашата планета. Самото събиране на жълъди не причинява опустошаване на природата или ерозия на почвата. Обработка на жълъдите (за да се изчистят горчивите танини) до получаване на брашно е доста трудоемка, но тя не се различава фундаментално от обработката на зърнени или други култури, например маслини.

 

Какво съдържа и как действа жълъдовото брашно :

Що се отнася до витаминно-минералния състав, жълъдовото брашно е ценно преди всичко като добър източник на витамини от група В, витамин Е, магнезий, мед, калий и желязо. В сърцевината на жълъда се откриват повече от 60 активни антиоксидантни съединения, включително катехини, ресвератрол, кверцетин и галова киселина.

 

Като се има предвид всичко това, обогатяване на диетата с жълъдово брашно може да донесе следните ползи за здравето:

 

• Намаляване на заболяванията на храносмилателната система, особено запек, стомашни болки, подуване на корема, гадене и диария. Този ефект се обяснява с положителното действие на фибрите върху бактериалната микрофлора на червата;

• Профилактика на болести, свързани с действието на свободните радикали, в това число и диабет тип 2;

• Понижаване нивата на кръвната захар;

• Подобряване на общото състояние на организма след изтощение. Това се дължи на относително високата калоричност без наличие на захари и големи количества наситени мастни киселини.

• Намаляване на случаите на вирусни и бактериални инфекции, благодарение на противовъзпалителния ефект на отделните антиоксиданти.

 

Хранителни стойности               в 100 g:

Енергия                                1355 Kj/322 kcal

Мазнини                                         5.1 g

  От които наситени                        0.9 g

Въглехидрати                                 73.4 g

 От които захари                            9.9 g

Фибри                                           16.8 g

Белтъчини                                     4.1 g

Сол                                               0,0 g

Калий                                           450.0 mg

Калций                                         74.0 mg

Фосфор                                        73.0 mg

Магнезий                                     34.0 mg

Витамин B3                                  2.1 mg

Съставки: Печени и смлени жълъди*

*от контролирано био земеделие.

Не съдържа: глутен.

Приложение: Подходящо за печене на хляб, кифлички, сладки и други продукти. Може да се използва и като добавка към паста, яйчени омлети и картофени палачинки.

Препоръки за употреба: Използвайте към брашно от зърнени култури в съотношение 2/3 брашно от зърнени култури и 1/3 брашно от жълъди.

Съхранение: На сухо място, далеч от пряка слънчева светлина и добре затворено в подходящ съд.

Годност и партида: Маркирани на опаковката.

Производител: Dary Natury, Полша