Хранителни Добавки

Хранителни Добавки

виж продукти

Стрес и безсъние - Маточина, сироп 500 ml EkaMedica

14,77 лв.
 • Марка: Ekamedica
 • Кат. номер:160909 EK
Има релаксиращ ефект и помага при заспиване
Подробно описание +

Melisa / Маточина

Хранителна добавка, 0,5 л

 

Melisa е течна хранителна добавка на базата на екстракт от билката маточина. Активните вещества в състава ѝ повишават защитата на клетките от оксидативни увреждания, поддържат психичното здраве и когнитивните функции, допринасят за подобряване качеството на съня и оказват положително въздействие върху състоянието и функцията на храносмилателната, респираторната и сърдечно-съдовата системи.


Полезни за здравето свойства на добавката Melisa:

 • Облекчава симптомите на тревожност и депресия;
 • Ускорява заспиването и повишава качеството на съня;
 • Поддържа паметта, концентрацията и когнитивните функции;
 • Неутрализира свободните радикали;
 • Подобрява защитата срещу сърдечно-съдови и чернодробни заболявания;
 • Подпомага храносмилането;
 • Неутрализира различни патогенни микроорганизми;
 • Забавя процесите на стареене;
 • Облекчава симптомите на предменструален синдром.

 

Melisa - билкова формула с широк спектър от здравословни ефекти!

Течната хранителна добавка Melisa на марката EkaMedica представлява билкова формула, основаваща се на екстракт от широко разпространеното в Европа и Азия многогодишно тревисто растение маточина (Melissa officinalis). Достойнствата на маточината са известни на хората и използвани в различни традиционни медицински практики от векове. Споменава се още в омировата Илиада, използвана е и от персийския лекар и учен Авицена, който пише, че тя „прави сърцето весело и щастливо“.  Растението е основната съставка в създадения още през 14-ти век спиртен извлек от билки Кармолис, който се предлага в аптеките и до днес.

Маточината съдържа съединение, известно като розмаринова киселина, което съдейства за повишаване нивата на аминокиселината GABA (гама-аминомаслена киселина) в мозъка. GABA е невротрансмитер, който предотвратява превъзбуждането на нервната система и по този начин осигурява на тялото възможност да се отпусне и разтовари. Така билката допринася за подобряване на настроението и вътрешния баланс, оказва положително въздействие върху циклите на съня и ограничава проявите на тревожност и депресия.

В съчетание с антиоксидантните фитохимикали в състава на маточината, сред които се откроява евгенола, розмариновата киселина ограничава оксидативните увреждания на мозъчните клетки и забавя тяхното стареене. Установено е, че активните вещества в растението притежават и изразени противовъзпалителни свойства.

Научни изследвания показват, че екстрактът от маточина оказва благотворен ефект върху здравето на сърдечно-съдовата система и черния дроб. Фитохимикалите в състава му допринасят за понижаване на нивата на триглицериди в кръвта, подобряват регулирането на синтеза на холестерол и намаляват риска от увреждания на сърдечния мускул.

Кафеената киселина, евгенолът и хлорогенната киселина в състава на маточината стимулират секрецията на стомашни сокове и жлъчка, с което допринасят за оптимизиране на храносмилателните процеси и същевременно подпомагат детоксикацията на черния дроб. Терпените пък съдействат за отпускане на мускулатурата на стомашно-чревния тракт и за облекчаване на симптоми като спазми, подуване и газове.

Клинични изследвания свързват приема на екстракт от маточина с понижаване на нивата на глюкоза в кръвта и ограничаване на оксидативния стрес, свързан с диабет тип 2. Това, в съчетание с положителното въздействие върху храносмилането, противовъзпалителния и антиоксидатнтия ефект, допринася и за поддържането на теглото в здравословни граници.

Установено е, че фитохимикалите в маточината притежават изразени антибактериални и противомикробни свойства, включително срещу гъбичните патогени кандида, причиняващи инфекции със симптоми като изтощение, когнитивни нарушения, храносмилателни проблеми и отслабена имунна система. Те имат и болкоуспокояващо действие, което съдейства за облекчаване на главоболия, зъбобол и предменструални спазми.

Съставки:в 15 ml.:Дн. доза:
Маточина
   /Melissa officinalis L./ екстракт от листа на DER 2-4:1
300 mg300 mg


Вода, екстракт от листа на маточина (Melissa officinalis L.), лимонена киселина.

Не съдържа: Алкохол, глутен, оцветители, захар.

Приложение: Допринася за нормалното състояние на нервната система.

Забележка: Да не се използва като заместител на разнообразното и пълноценно хранене. Да не се превишава препоръчителната дневна доза.

Препоръчителна доза за дневен прием от продукта. За възрастни над 18г:  По 15 ml  дневно.

*Разклатете добре преди употреба

Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца, далеч от пряка слънчева светлина. След отваряне съхранявайте в хладилник. Да се използва до 21 дни след отваряне.

Годност и партида: Маркирани на опаковката.

Производител: EkaMedica, Полша.